Som vi skrev i tidigare artikel kan man som företagare välja att antingen själv ansvara för lagerhållning, leverans, returer och kundservice av sina produkter. Alternativet är att låta Amazon sköta hela den biten. Det finns för- och nackdelar i båda alternativen. I denna artikel tittar vi på just FBM, Fulfillment by Merchant.

FBM innebär att man som säljare själv får hitta alternativ för att lagerhålla, packa och leverera sina produkter till sina slutkunder. Man tar även själv hand om returer och kundservice. Amazon används bara som en plattform för att nå ut till kunderna på. De som väljer FBM måste även själv hitta och skriva avtal med en distributör som kan leverera varorna till en rimlig kostnad. Här är det viktigt att noggrant räkna på marginalerna. Om produkten inte har höga marginaler, alltså att försäljningspris/tillverkningskostnad inte ger rimlig avkastning i förhållande till inköpspris och leveransavgift, kan det vara värt att överväga FBA istället.

FBM passar mindre aktörer som är relativt nya på marknaden. Det är en låg tröskel och man behöver endast lägga upp sina produkter i sin Amazon Shop för att komma igång. Det passar även de som säljer unika eller exklusiva produkter, har låga marginaler eller endast har få produkter till försäljning.

Fördelar med Amazon FBM

Oftast billigare

Det är många gånger billigare att själv hitta och förhandla om lagerhållning samt distribution. Att använda sig av FBA kan snabbt äta upp dina vinster om du har låga marginaler på dina produkter. Med FBM kan du själv styra över dina kostnader och därmed öka dina marginaler.

Behålla kontrollen över sin verksamhet

Eftersom att man är den som sköter de flesta processer själv har man bättre koll på lagersaldo, intäkter samt kostnader.

Nära kontakt med slutkund

Eftersom att man själv sköter kundservice har man bättre koll på vad slutkunderna vill ha. För företag som säljer unika och exklusiva produkter är det ofta viktigt att få feedback och ovärderlig information från sina köpare.

Du är återförsäljare

För återförsäljare som jobbar med drop shipment är FBM det enda alternativet.

Nackdelar med Amazon FBM

En fördel kommer aldrig utan en nackdel. Som ni säkert själva räknat ut tar det mer tid att själv sköta allt från inköp till paketering, leverans, returer och kundservice. Det man inte får glömma är att tid kostar pengar. Vårt bästa tips är därmed, räkna räkna räkna!