Den här veckans inlägg syftar på att titta närmare på Vismas Digitaliseringsindex gällande utgående fakturor. Frågan löd: "Hur stor procentandel (%) av de fakturor verksamheten skickar, skickas elektroniskt (det vill säga inte via mejl eller post)?". Det visar sig att de som skickar sina utgående fakturor helt elektroniskt kan spara upp till 10 kr/faktura.

Indexet visar att för företag som använder sig av denna process, så skickas 57,1 % av verksamheten utgående fakturor elektroniskt. 11,9 % av de som besvarade enkäten använder sig inte av denna specifika process. När jag reflekterar över de här siffrorna anser jag att det finns mer att hämta. Besparingen på 10 kr/faktura kanske i första anblick inte ses som mycket pengar men räknar man ihop besparingen i förenklad administration så är 10 kr/faktura en bra summa. Tänk dig att slippa skriva ut kundfakturan på papper, kuvertera den samt gå till postkontoret för att skicka iväg det. Istället så skapar man kundfakturan och skickar iväg det elektroniskt och pengarna ramlar in på kontot utan att du behöver lägga ned en halv dag på detta. Det är hit man vill komma.

Visma har gjort denna undersökning de senaste fem åren och det visar sig att digitalisering av utgående fakturor har blivit allt vanligare bland företag. Är ni en av dem eller slösar ni mycket tid på att manuellt hantera denna process? Kontakta oss på EA System så kan vi hjälpa er att komma igång.

 

Källa: Visma Digitaliseringsindex 2019