Frågan till VD, IT- och ekonomichefer:

"Till vilken grad (%) uppskattar du att ditt företag har digitaliserat processen med att ständigt ha tillgång till uppdaterade nyckeltal?"

 

Den här veckan kollar vi på nyckeltal och hur dessa kan digitaliseras. Inte bara är det du som läser denna artikel som är nyfiken på hur detta funkar, utan siffrorna påvisar att det även är en ökande trend bland andra företag. Årets undersökning visar att hela 37,5 procent av företagen som blivit tillfrågade har på något vis digitaliserat processen med uppdaterade nyckeltal. Detta är en ökning jämfört med 2017 som visade 30,8 procent och år 2016 som visade 29,7 procent. Trots det här årets starka siffra menar Vismas product manager Hans Kallin att allt fler företag borde digitalisera sina nyckeltal. Många sitter än idag och letar fram nyckeltal manuellt, exempelvis i Excel, och många andra anlitar externa konsulter för att få fram dessa siffror. Det ska inte behöva kosta extra tid och pengar. Det ska vara en självklarhet i det moderna affärssystemet.

Nyckeltal i realtid

Många bolag jobbar med målstyrning och får ofta kolla på gammal data för att ta fram nyckeltal som är aktuella. Ofta anlitar de, som tidigare nämnts, externa konsulter för detta. Med det så kallade Business Intelligence (BI) som finns inbyggt i Visma.net kan affärssystemet själv generera uppdaterade nyckeltal. Med direkt access till rätt siffror får man därmed bättre koll på resurser och resultat.

När företaget digitaliserar sina nyckeltal kan man istället ägna tid åt annat än att föra in siffror i Excel. Man behöver inte heller manuellt plocka fram rapporter. I Visma.net finns det, som tidigare nämnts, färdiga och uppdaterade KPI:er tillgängliga. Med dessa är det möjligt att enkelt filtrera data och ta fram den rapport man önskar. Man kan självklart också anpassa rapporter för varje enskild person, grupp, avdelning eller företag. Siffrorna i realtid kan presenteras i snygga dashboards med grafer och andra lättöverskådliga bilder. Fiffigt nog kan man även prenumerera på rapporter, något som innebär att en person kan bestämma de parameter de vill ha i en rapport och schemalägga detta. Vid den bestämda tiden kommer den personen att få ut en rapport exakt som den personen ställt in att den ska visa.

Att ta fram beslutsunderlag ska inte vara svårare än såhär. Hör av dig till oss på EA System så kan vi visa er mer!